Nelja vilja pudru lugu

0
745

Teise veerandi, esimesel koolipäeval sõitsid õpilased koos õpetajatega Rakverre, et külastada Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumi.Rakvere Linnakodaniku Majamuuseumis on püsinäitus, mis annab ülevaate linnakodaniku elust 19.sajandi lõpul ja 20.sajandi esimesel kolmandikul. Lisaks saab aimu rätsepatööst, pesu pesemisest ja kingsepatööst, sest majaomanik üüris ruume teistelegi. Saab  ise proovida mitmeid töid.

Seal on palju põnevaid programmi, milles õpilased saavad osaleda. Meie valisime “Nelja vilja pudru lugu”. Terve ja rõõmsa lapse päev algab pudruga. Aga missugune on viljatera, enne helveks saamist ja kas nisuteral on juba saia mekk? Uurisime, kui palju tuli vanasti teha tööd, et leib lauale jõuaks ja kõht täis saaks. Räägisime, mis on pistmist majadel ja karul meie viljapõlluga. Lapsed said proovida ka ise möldriks olemise tööd. Mõistatasime koos, mis asi on kiirleib ja proovisime järgi, kuidas see maitseb.

Laste mõtted nähtust ja kuuldust annavad võib olla kõige paremini nende emotsioone edasi…ma sain ise teha jahu…seal õpetati meile, kuidas ära tunda rukis, nisu, oder ja kaer…meile tutvustati seda maja ja see oli väga huvitav…mulle meeldis vanasid nippe õppida…kuulsin, et hobusega viidi vilja veskisse…nägime, kuidas vanasti elati…hakkasime käsikiviga jahvatama…meile näidata, kuidas elati sada aastat tagasi…seal oli Arvo Pärdi klaver…mulle meeldis, et me saime viljateri maitsta…saime mängida kahte ringmängu…saime teada, mida erinevatest teraviljadest tehakse…kõige põnevam oli mängude mängimine ja teraviljade õppimine…nisust saab saia, rukkist leiba, odrast saab õlut ja kaerast kaerahelbeid…tegime kuuldu kohta testi…panime pilte tahvlile…saime karaskit süüa…